Balázs Elemér Quintet

Az album elnyerte "a 2000-es év legjobb magyar jazzlemeze" díjat a Gramofon magazin szavazásán.

Jazzmuzsikusok eddig meglehetősen ritkán nyúltak a magyar könnyűzene régi slágereihez, ám az öt zenész ezúttal kizárólag egykori dalszerző nagyságok - Szenes Iván, Fényes Szabolcs, Mihály István, Horváth Jenő, Bágya András stb. - 'standardjeit' választotta előadása alapjául; ékes bizonyítékául annak, hogy ezek a szerzők hasonló értékeket teremtettek, mint világhírűvé vált amerikai kortársaik.
 
Standard. A szótár szerint színvonalat, irányadó mértéket, szabványt, egy másik jelentés szerint pedig nemzeti lobogót, emblémát jelölő szó. A jazzben egy bizonyos, jól bevált, kívülről, főként a szórakoztató zenéből származó repertoárt értünk alatta. A jazzmuzsikusok Louis Armstrong kezdeményezései óta a húszas évektől használják ezt a zenei anyagot.
Cole Porter, a Gershwin fivérek, Jerome Kern, Richard Rodgers, vagy a mindenkori szupersztárok, Bing Crosby, Frank Sinatra, Elvis Presley, a Beatles, a névsor akár napjaink pop zenéjéig terjedhet.
A hazai könnyűzenének is megvan ez a rétege, de jazzmuzsikusaink – eddig az amerikai szerzőket preferálva – meglehetősen ritkán nyúltak ehhez az anyaghoz. Ez az öt magyar zenész ezúttal kizárólag a magyar könnyűzene nagyjai, Szenes Iván, Fényes Szabolcs, Mihály István, Horváth Jenő, Bágya András standardjeit választotta előadása alapjául; ékes bizonyítékául annak, hogy a magyar szerzôk hasonló értékeket teremtettek, mint világhírűvé vált amerikai kortársaik, és bár a darabok évtizedekkel ezelôtt születtek, ma is van mondanivalójuk.

Megjegyzések