Bankos - Norba

 Bankos a kilencvenes évek közepén a Firma tagjaként érkezett a köztudatba, a cég ügyvezetői akkor egészen új beszédmódot, technikát, tematikát csempésztek a magyar hiphopba. Sokan ma is az ő zenéjüket tekintik zenei, lírai gyökereiknek. Bár leszámítva a demókazettákat, hivatalos Firma nagylemez nem született, felvételeikre mégsem nehéz rábukkanni: magára valamit is adó hazai hiphop-fen zenéi között bizonnyal megtalálható a Többszázmillió, vagy akár a Van Aki Forrón Szereti.
-2003-ban rukkolt elő első lemezével, Rapmotel(2003-CD/LP), amit sokan a valaha megjelent legjobb magyar raplemezként aposztrofálnak. Ezt alátámasztani látszik, hogy közel háromezer darab ment el belőle - ez valószínűleg több mint amennyit független magyar hiphop-kiadvány valaha produkált itthon.
-2005-ben látott napvilágot a Bankos-saga legújabb fejezete: ekkor jelent meg a Norbával közös projekt, az MLKK, Minden Lében Két Kanál(2005-CD).
-2006 decemberében pedig jött a folytatás, a már felnőtt és megfontolt Bankos legkidolgozottabb lemeze, a B-Oldal(2006-CD), ami a turné látogatottság, a kritikák és az eladás szerint is magasan szárnyalta túl az eddigi munkái sikereit.
-2008-ban egy mini albummal jelentkezett, melynek a címe ABC EP(2008, CD). A lemezhez két nagysikerű video is készült(ABC, Te Vagy).
-2010-ben jelent meg és terjed futótűzként itthon a Kasko és Bankos közös mixtape: A Bankos Mappa(2010-CD). A 78 perces CD-hez egy 52 oldalas keménykötésű fekete könyv jár, a hazai graffiti színtér legjava által készített vázlatokkal.
Jelenleg új albumon dolgoznak Kool Kaskoval, amely Pesti Mese névre hallgat majd.
www.myspace.com/bankos
www.facebook.com/bankos78

-Norba az itthoni Rap Jam-ek fénykorában, az ezredforduló küszöbén, az akkor feltörő, de sajnos rövidéletű Dózis formáció tagjaként csapódott a többszörös közönségdíjas Firma baráti köréhez. Bankossal már a Rapmotel(2003-CD/LP) készítésében is aktívan részt vett, és a barátság első igazi gyümölcse a már említett MLKK(2005-CD) co-produkció lett, melynek második részére hamarosan lehet számítani.
-2007-ben érkezett az első Norba szóló, az Amíg A Város Alszik(2007-CD) nem váratott hiába magára, ezt a neves közreműködők és a korong fogyása is kellően bizonyítja. A nagy érdeklődés hullámait kihasználva, még ugyanebben az évben visszajelentkezett a Hanyag Elegancia(2007-CD) mini hanghordozóval, amin hat instrumentált lovagol meg az akkor még ismeretlen Dj No/One-tól.
-2010-ben jelenik meg az Agykontroll című új albuma.
www.myspace.com/norbamc
www.facebook.com/asztalos.norba.norbert
(Kriminal Music-2010 /a dalok.hu hozzáférhetőséget a DDK produkciós Kft biztosítja)
Az előadó honlapja:
www.myspace.com/norbamc

Megjegyzések