Bankos

Bankos - a Firma formáció és a Kriminal Beats egyik alapítója, a Nem Közölt Sávval és a Faktor Laborral közösen megalakított Az Idő Urai(AIU) formáció oszlopos tagjaként van jelen a szcénában.
B, egyike a legeredetibb, legkreatívabb magyar MC-knek. Igencsak széles tematikai palettával: a társadalomkritikus, politikus daloktól kezdve a hiphopról szóló trekkeken át a lokálpatrióta opuszokig terjed a színskála. Az ezernyi árnyalatról nem is beszélve most. A kilencvenes évek közepén a Firma tagjaként érkezett a köztudatba, a Cég ügyvezetői akkor egészen új beszédmódot, technikát, tematikát csempésztek a magyar hiphopba. Sokan ma is az ő zenéjüket tekintik zenei, lírai gyökereiknek. Bár leszámítva a demókazettákat, hivatalos nagylemez nem született, felvételeikre viszont nem nehéz rábukkanni: magára valamit is adó hazai hiphopfen zenéi között bizonnyal megtalálható a Többszázmillió, a Van Aki Forrón Szereti vagy a többi undeground hit felvétele.
-2003-ban rukkolt elő első solo lemezével, Rapmotel(2003-CD/LP), amit sokan a valaha megjelent legjobb magyar raplemezként aposztrofálnak. Ezt alátámasztani látszik, hogy közel háromezer darab ment el belőle - ez valószínűleg több, mint amennyit független magyar hiphopkiadvány valaha produkált itthon.
-2005-ben látott napvilágot a Bankos-saga legújabb fejezete: ekkor jelent meg az egykori Dózis-tag Norbával közös LP, az MLKK, Minden Lében Két Kanál(2005-CD), s ekkortájt lett állandó Dj-je a már azelőtt is Kriminal színekben bizonyító Kool Kasko.
-2006 decemberében pedig jött a várva várt folytatás, a kétségkívül már felnőtt és megfontolt Bankos legkidolgozottab, második szólója, a B-Oldal(2006-CD), ami a kritikák és az eladás szerint is magasan szárnyalja túl az eddigi munkáinak sikereit.
-2008-ban egy mini albummal jelentkezett, melynek a címe ABC EP(2008, CD). A lemezhez két nagysikerű video is készült(ABC, Te Vagy).
-2010-ben jelent meg és terjed futótűzként itthon a Kasko és Bankos közös mixtape: A Bankos Mappa(2010-CD). A 78 perces CD-hez egy 52 oldalas keménykötésű fekete könyv jár, a hazai graffiti színtér legjava által készített vázlatokkal.
Új albumon dolgoznak Kool Kaskoval, amely Pesti Mese névre hallgat majd.
(Kriminal Music-2010 /a dalok.hu hozzáférhetőséget a DDK produkciós Kft biztosítja)

Az előadó honlapja:
www.myspace.com/bankos

Megjegyzések