Barabás Lőrinc Eklektric

A "Barabás Lőrinc Eklektric" 2005 novemberében alakult Budapesten - jókor és jó helyen.
A zenekarvezető trombitás, Barabás Lőrinc az elmúlt évek során több zenekarban és stílusban bizonyította tehetségét (Irie Maffia, Soulwhat, The Uptown Felaz) nemcsak itthon, de szerte Európában és azon túl is. Elég tapasztalattal a háta mögött ezúttal saját útjára lépett, kiváló zenészek társaságában. A fiatal együttes rajtaütésszerű megjelenése a budapesti klubéletben sokat sejtető. Kiemelt érdeklődés és egybehangzó elismerések jellemzik fellépéseiket. Hamar kialakult törzsközönségükben éppúgy jelen vannak a jazztanszak megmondói, mint a bőnadrágos városi ifjúság. E közönség a bizonyíték nemcsak az együttes létjogosultságára, hanem filozófiájának működőképességére is: a változatosság gyönyörködtet. A jazz esszenciája pedig éppen ebben rejlett egykor és rejlik ma is.
Az eklektric hangzása értelmezhető a Barabás Lőrinc által eddig is képviselt műfajok (jazz, hiphop, dub, reggae, french house, experimental, elektronika stb.) keverékeként. Egyszer mintha Truffaz érzékeny trombitáját hallanánk, máskor Miles Davis cool-ja dereng fel korszerű ütemekbe ágyazva, de Eric Satie motívumokon sem lepődhetünk meg. Mindezekhez olyan természetes módon társul a rap és a spoken word, hogy multikulturális szétesettség helyett végül egy személyes, kiforrott és hiteles hangzású, itthoni terepen pedig kifejezetten újszerű produkció szólal meg.
Mindebben nélkülözhetetlen szerepe van Delov Jávor dobosnak, aki metronóm pontossággal alapoz a zenekarnak, és képes arra, amire nagyon kevesen a dobosok közül: nem üt, csak amikor valóban szükség van rá - ez pedig maga a funk. Bata István kellő finomsággal lépked a basszusgitár húrjain, Premecz Mátyás izgalmas billentyűjátékával a kísérleti elektronika határáig is elmerészkedik, Dermot pedig az MPC sampler nyújtotta lehetőségeket használja ki valamint szkreccsel és harsonázik. A mikrofonos szekció telitalálat: Fábián Julianna klasszikus jazzéneke valamint MC Sena és a grenadai születésű MC Kemon visszafogott rapje kiválóan működik egymás mellett a színpadon.
A zenekar "eklektrikus" hangzásában, a jazz kortárs, ám egyúttal közérthető formáit mutatja meg.
 
Az előadó honlapja:
www.barabaslorinc.hu

Megjegyzések