Barbaro

1986 szilveszter éjszakáján egy házibuliban találkozott Herpai és Jorgosz: a jó hagulatra való tekintettel azonnal zenekart is alapítottak. Mivel a terv a mámor elszálltával is megmaradt, hamarosan összeállt a zenekar. 1987 februárjában a Lágymányosi Közösségi Ház pincéjében kezdett próbálni az "õs" Barbaro: Cziránku Sándor (gitár), Herpai Sándor (dob), II. Lengyelfi Miklós (basszus gitár), Ökrös Csaba (hegedű), Tzortzoglou Jorgosz (ének-derbuka).
A zenekar elsõ fellépése 1987 nyarán a diósgyõri folk fesztiválon volt, ahol a szokatlan folk-rock hangzás nagy sikert aratott.
Az elsõ formáció nem volt túl hosszú életû. Elõször Ökrös Csaba, majd Lengyelfi Miklós vett búcsút a zenekartól, helyüket Parov Nikola és Zsoldos Tamás vette át. Ebben a felállásban készítette el elsõ lemezét a zenekar, a népdalfeldolgozásokat tartalmazó album 1990-ben a Hungaroton gondozásában jelent meg, címe: Barbaro I.
A zenekar több sikeres turnén vett részt, felléptek Görögországban, Ausztriában, Olaszországban, még Szicíliába is eljutottak.
1992-ben kezdõdtek el a II. lemez elõkészületei. A saját kompozíciókat tartalmazó lemezen jól érzékelhetõ, hogy a zenekar megtalálta saját, nyilvánvalóan egyre progresszívebb hangját. Ez késõbb Nikola távozásához vezetett.
Végül 1994-ben magánkiadásban látott napvilágot, a Barbaro II. címû lemez, anyagával számos fesztiválon és nagyvárosban aratott sikert a zenekar.
A III.lemez munkálatai egyre lassabban mentek, míg aztán nyílvánvalóvá vált, hogy az igazán kreatív és meghatározó énekes-frontember Jorgosz nem érez már erõt magában a folytatáshoz.
A zenekar elsõ jelentõs idõszakának utolsó fellépése 1999 augusztusában, Szentendrén volt.

Öt év hallgatás után 2004 janurájában Herpai Sándor azzal kereste meg Zsoldos Tamást és Cziránku Sándort, hogy Both Miklós személyében megfelelõ frontembert talált a folytatáshoz
Az új zenekar óriási lelkesedéssel kezdett próbálni és 2004 november 13.-án a visszatérés jegyében tartott koncerten új korszak kezdõdött a Barbaro számára...
Az előadó honlapja:
www.barbaro.hu

Megjegyzések