Bartók Eszter

A nagy nézettségnek örvendő Megasztár tehetségkutató műsor második fordulójában tűnt fel Bartók Eszter, aki az Elefánt dal című számával elbűvölte hallgatóságát. Ez a bűvölet folytatódott az április 10-én megjelent szólóalbumával, hiszen az Elefánt dalon és annak egy latinos átdolgozásán kívül még számos remek, csak Bartók Eszterre jellemző bensőséges hangulatú szerzeményeket találhatunk.
A zeneszerző-énekesnő 1980. március 25-én született Mezőkövesden, pedagógus házaspár második gyermekeként. Bátyjával olyan örömteli gyermekkoruk volt Tiszabábolnán, amelyre Eszter mindig nagyon szívesen emlékszik vissza. A családban mindig is fontos szerepet játszott a zene: Édesapja sokat énekelt és gitározott Beatles, Creedens és Rolling Stones dalokat, Édesanyja pedig a helyi népdalkör vezetője volt.
A Tiszabábolnai Általános Iskola után az egri Dobó István Gimnáziumban tanult tovább, ahol újabb élményekkel gazdagították középiskolai éveit: kollégium, Kortárs Csoport, rajz szakkör és a gimnázium hatvanfős leánykara. A kórussal rengeteg utazáson vehetett részt, például énekelhetett a párizsi Notre Dame- ban is. Az éneklésen kívül novellákat, verseket írt, rajzolt és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott. A középiskola után a Miskolci Egyetem magyar szakára felvételizett, de két pont híján nem sikerült a felvételije, így került a Nyíregyházi Főiskola tanító- magyar szakára.
Eredetileg újra meg akarta próbálni az egyetemi felvételit, de időközben Mezőszemerére költöztek, ahol megszülettek első számai. Ezekben az években alakult ki személyes hangja, amely az őt érdeklő zenestílusokból, a soul-ból, funky-ból és r&b-ből adódott. Az éneklést és a gitározást együttesekkel folytatta, amelyek a diploma megszerzéséig Nyíregyházához kötötték az énekesnőt. A főiskolás évek után, mivel a saját számainak többségét angolul írta, még egyszer jelentkezett a Miskolci Egyetemre, csakhogy magyar szak helyett angol nyelvtanári szakra felvételizett, sikeresen.
Az egyetem alatt természetesen megmaradt a zene Bartók Eszter életében, sőt testvérével és Csesznok Krisztiánnal megalapították a Clips nevű zenekart. Ez volt az első alakalom, amikor Eszter és a bátyja együtt írtak dalokat. Az együttessel olyan funky stílusú, angol nyelvű számokat játszottak, amelyek mindegyikét ők szerezték. Ebben az időszakban indult a tévében a Megasztár című műsor, ami minden tehetségnek nagy kiugrási lehetőséget kínált, így egyértelmű volt, hogy Eszter megpróbálja megmutatni dalait egy szakmai zsűrinek. A lehetőség végül egy szólóalbumban testesült meg. A tévés szereplés kapcsán a Tom-Tom Records hanglemezkiadó megjelentette Bartók Eszter első, önálló albumát, amely a Beszállókártya címet viseli.

Beszállókártya
Bartók Eszter, akire mindnyájan emlékezhetünk a Megasztár II. adásaiból, április 10-én megjelenteti szólóalbumát! Ezzel végre valóra válik Eszter régi álma, hogy saját zenei világát, gondolatait, érzelmeit megossza velünk. A Megasztár alatt bemutatott saját szerzeményével az énekesnő egy csapásra meghódította a rádiókat és a hallgatókat: az Elefántos dal mindenki által dúdolt sláger lett, mialatt ő maga megmaradt annak a természetes, ám nagyon is karakteres lánynak, amilyen a Megasztár kezdetén is volt, és akinek hangját senki másével nem lehet összetéveszteni. A Megasztár adások során bemutatott saját szerzeményével, az Elefántos dallal Eszter bebizonyította: egy szál gitárral és kiváló énekhanggal is meg lehet nyerni az emberek figyelmét, és lehet igazi slágert írni. Most itt van a folytatás: az első nagylemez, amelyen Eszti megmutatja önmagát a közönségnek énekesként és zeneszerzőként is! Az album stílusa igen sokoldalú: a hangszerelés akusztikus gitár-központú lesz, az Esztitől megismert egygitáros stílus mellett azonban gazdagon hangszerelt pop-nóták, r’n’b dalok sőt meglepetésként egy big band-es swing nóta is szerepelnek majd a debütáló korongon. A lemezen hallható lesz a Fej vagy írás című mozifilm betétdala, a Gólyalábon áll az idő, és az Elefántos dal jazz-verziója is. Természetesen a tavalyi „év felfedezettje”, Caramel mindenben segítette párját az album létrejöttében: a stúdiómunkák alatt maga is részt vett jó néhány dal hangszerelésében, több dalban vokálozik, sőt: az albumon 3 duettet is hallhatunk a Caramel-Bartók Eszti páros előadásában! Ezek közül egyik a Megasztár adásokból ismert Búcsúdal átdolgozott, sajátos formába átültetett változata. Eszti állandó vendége Caramel országos turnéjának, melynek során minden helyszínen előadják első közös duett-slágerüket, az Ugyanúgy Soul-t. Az új album első rádiós dalához nemrégen forgatott klipet az énekesnő, az elegáns Grand Hotel Royalban, amelynek különböző helyiségei szolgáltak a klip helyszíneiként. A klippel az énekesnő azt szeretné üzenni nekünk, hogy a zenélés és eddigi sikerei mennyire teljessé teszi az életét, és hogy nagyon boldog - itt és most. A forgatást nagy izgalom előzte meg, hiszen ez élete első klipje. Reméljük azonban nem az utolsó: eddigi sikerei alapján Eszti első önálló lemezével minden bizonnyal beszállókártyát vált a sikerhez!

Indigo
Bartók Eszter második lemeze az Indigo címet kapta. A dalok az emberi lét mélyebb rétegeit tárják fel, amiben mindenki megtalálja saját életének odaillő mozaikjait. Eszter barátságról, útkeresésről, belső tisztaságról, szerelemről énekel sajátos zenei nyelvén.
Debütáló lemezéhez hasonlóan most is műfaji határokat feszeget és stílusosan válogatja össze a különböző zenei elemeket. Az albumon szereplő számok ugyanis egyenként beilleszthetők a soul, blues, r’n’b vagy a jazz műfajába.
Ahogy már megszokhattuk a zeneszerző-énekesnőtől a mély mondanivaló ellenére a dalok dinamikus, lendületes tempója egy változatos egységet alkot, amelyben hemzsegnek a kreatív zenei megoldások, és az ügyes hangszerelési ötletek.
Az Üvegvilág című albumkezdő számából klip is készült, amely Eszter ötletei alapján tökéletesen tükrözi a dal mondanivalóját. A zeneszám ugyanis a pillanat törékenységéről, és annak emlékeinkben való megőrzéséről szól. A dal elején ezt a pillanatot Eszter stílusosan cselló megszólaltatásával hangszerelte.
A változatos zenei stílusok különböző zenészek közreműködésével szólalnak meg:
A Repülnek a gondok című számban Pribojszki Mátyás szájharmonikázik; a Love affair címet viselő dalt pedig Eszter bátyjával, Bartók Zsolttal együtt játszotta fel. A dal a kettejük által alapított Clips zenekar szerzeménye. Zsolt nemcsak zenészként, de szövegíróként is hozzátett Eszter második albumához: Az első lemez sikerszámának, a Félhomyálynak az angol nyelvű átdolgozását szerezte, amely ráadásként szerepel a legfrissebb korongon.
A vendég előadók közül mindenképp említést érdemel a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra. Eszter a Beszállókártya című lemez készítésekor is nagy sikerrel dolgozott együtt a zenekarral, így az Indigo a kialakult jó munkakapcsolat folytatása lett, annyi különbséggel, hogy a Big Bandre hangszerelt dal most magyarul hangzik el és szövegében is megidézi a műfaj aranykorát.
Eszter Indigo című második szerzői lemeze tehát rendkívül igényes zenei megoldásokat, szövegvilágában pedig letisztult érzelemi világot sejtet. Sokat elárul az énekesnő törékeny bensőjéről Az emlékeim nélkül c. különleges dal, ami Esztertől megszokott módon lírai gitárkísérettel kezdődik. A refrénben pedig ütős hangszerként a konga teszi hangzásában egyedivé.
Zenei és szövegi mondanivalójával számos meglepetést és hangulatot tartogat az album mindazok számára, akik egy tiszta és őszinte órát szeretnének eltölteni mozgalmas hétköznapjaikban.

Az előadó honlapja:
www.bartokeszter.hu

Megjegyzések