Bartók Quartet

A Bartók Vonósnégyes 1957-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóiból. Első nemzetközi sikerüket 1964-ben aratták a Liége-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen, ahol I. díjat nyertek. Azóta a kvartett rendszeresen vendégszerepel szerte Európában, s a tengeren túlon (Amerikában, Kanadában, Japánban, Kínában, Ausztráliában, Új-Zélandon). Emellett kiemelkedő nemzetközi fesztiválok résztvevője(többek között Adelaied, Ascona, Aix-en-Provance, Dubrovnik, Edinborough, Helsinki, Lucerne, menton, Prága, Schwetzingen, Spoleto, Velence, Bécs). A Sydney-i Operaház megnyitó fesztiváljának keretében a kvartet három hangversenyt adott. 1970-ben az Emberi Jogok Napján a Bartók Vonósnégyes részt vett az ENSZ Közgyűlés Nagytermében New York-ban rendezett gálakoncerten.

A vonósnégyest, amely a Financial Times kritikusa szerint a világ 5-6 legjobb együttese közé sorolható, a legjelentősebb hazai díjakkal, valamint ENSZ, UNESCO, IBC díjakkal, illetve 1986-ban Bartók-Pásztory díjjal tüntették ki. A hat Bartók vonósnégyes felvételéért, amely a francia Erato/Emi lemeztársaság számára készült, elnyerték az olasz és a francia kritikusok Nagydíját.

Az együttes lemezre vette Beethoven és Bartók összes vonósnégyesét, Brahms összes kamaraművét a vonósnégyesektől kezdődően, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Csajkovszkij, Dvorák, Debussy, Ravel és számos kortárs zeneszerző műveit.

A kvartett repertoárja felöleli a vonósnégyes-irodalom teljes spektrumát, egy-egy Bartók-vonósnégyest pedig több mint hétszázszor játszott. Több kortárs magyar zeneszerző (Bozay, Durkó, Láng, Mihály, Szokolay, Petrovics) komponált az együttes számára.

Díjak:
1964 Liszt-díj
1964 UNESCO Díj
1970 Kossuth-díj
1985 Bartók-Pásztory-díj
1997 Kossuth-díj
2008 Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csilaggal (polgári tagozata)

Megjegyzések